Bygga pool, stensättning och pooldäck

Bygga pool – Steg 9: Stensättning eller pooldäck

När själva poolen är klar är det dags att tänka på området runtomkring. Att bygga ett pooldäck eller anlägga stensättning runt poolen ger en vacker inramning som förhöjer poolupplevelsen. Här kan du läsa mer om varför du bör investera i ytan runt poolen, materialval, design, säkerhet och underhåll.

3 anledningar till att bygga ett pooldäck

Det finns många anledningar till att bygga ett härligt pooldäck eller lägga stenplattor runt poolen.

1. Ökad trivsel. Först och främst är det både trevligt, praktiskt och snyggt att rama in poolen med ett väldesignat trädäck eller stenplattor. Där kan du sola, dricka kaffe och umgås med familj och vänner. Varför inte ha en trevlig middag bredvid din upplysta pool? Dessutom är det behagligare att stiga upp och ner i poolen från ett pooldäck än direkt från gräsmattan. Poolupplevelsen blir så mycket bättre och du får en mer sammanhängande utomhusmiljö.

2. Utökat område. Dessutom får du en utökning av poolområdet, vilket gör att du bättre utnyttjar både trädgården och poolen. Genom att ställa ut solstolar på trädäcket eller ett litet bord på stenplattorna kommer mer yta till användning.

3. Underlättar rengöring och underhåll av pool och gräsmatta. Sist men inte minst hjälper pooldäcket till att hålla rent både i poolen och på gräsmattan. Det hindrar att stenar, gräs och jord hamnar i poolvattnet. Dessutom skyddas gräset från kloret som finns i poolvattnet.

Materialval

Det finns många olika material som du kan välja när du ska bygga pooldäck, Trä är vanligast, men även sten är praktiskt, populärt och snyggt. Plast och komposit kan också användas, men det är mindre vanligt.

Trä

Trä är vackert och relativt billigt, vilket gör det till det vanligaste materialet för pooldäck. Det är viktigt att impregnera trädäcket för att det ska hålla för vattenstänk från poolen såväl som väder och vind. Om trädäcket inte impregneras och underhålls på rätt sätt finns det risk för beläggningar och sprickor i träet.

Sten

Stensättning runt poolen är lyxigt och vackert. Sten har en lång hållbarhet, vilket gör det till ett bra val om du vill investera i ett pooldäck med lång livslängd. Dessutom finns det många olika stensättningsmetoder och stensorter, till exempel tegel och olika naturstenar, som gör att du kan skräddarsy stenläggningen utifrån dina preferenser och poolområdets förutsättningar. Nackdelen med sten är att det är ett relativt dyrt material och att det finns risk för halka om du inte väljer en halkfri sten.

Plast & komposit

Det finns trallbrädor i komposit och plast för dig som vill ha ett billigt och underhållsfritt pooldäck. I kompositbrädor blandas olika material, vilket ger egenskaper som skyddar bra mot fukt och mögel. Även plast är ett motståndskraftigt material. Nackdelen med plast och komposit är att det inte ger samma känsla och estetiska intryck som naturmaterial som trä och sten.

Designtips för ett säkert pooldäck

Pooldäckets design är viktig både för estetiken, funktionen och säkerheten. Det kan vara en god idé att överlåta designen till en erfaren trädgårdsarkitekt eller poolspecialist för att säkerställa att du får ett vackert pooldäck som uppfyller dina önskemål såväl som rådande byggregler och säkerhetsprotokoll.

Oavsett om du själv skissar på olika designidéer eller överlåter det till ett proffs är det viktigt att se till att pooldäcket integreras med omgivande landskap. Däcket ska passa ihop med poolens form såväl som tomten och huset. Pooldäcket måste följa Boverkets byggregler. Tänk även på att bygglov behövs i vissa fall, framför allt om pooldäcket ska ha ett plank eller staket runt för att öka säkerheten eller minska insynen. Kontakta byggnadsnämnden i kommunen för att ta reda på vad som gäller för ditt pooldäck.

Ett pooldäck kan utformas på många sätt. Från stilrena klassiska trädäck och lyxiga stenanläggningar till moderna och lättskötta lösningar med komposit.

Praktiska tips för hållbarhet och underhåll

Om du vill ha ett pooldäck med lång livslängd är det viktigt att underhålla det på rätt sätt. Utgå från materialets behov, eftersom olika material kräver olika skötsel. Ett trädäck behöver impregneras och rengöras regelbundet för att hålla fukt, mögel och beläggningar borta. Sten, plast och komposit kräver mindre underhåll men behöver ibland tvättas med såpa och vatten.