Många ser pool som en lyx. Det är det så klart, men det är inte så otillgängligt som många tror. Med planering och budgetering går det att komma undan med poolbygge utan att det kostar skjortan. Så länge du har en smart och genomtänkt budget kan du öka värdet på din bostad, samtidigt som det ger mervärde till dig och din familj.
Först och främst, är det värt att påpeka att det är skillnad på pool och pool. Det finns massor av bra färdigbyggda budgetalternativ, men du kan också skräddarsy drömpoolen helt utifrån din vision. Du bör också fundera på vad syftet med poolen är. Är det en ren investering som du vill ska öka husvärdet? Eller är poolen primärt en vardagslyx där ökat husvärde mest är en bonus? Oavsett vad, är det alltid bra att ha en budget där alla kostnader finns med.
Rätt budget för rätt pool
En pool ovan mark av hög kvalitet brukar kosta någonstans mellan 10 000 och 40 000 kronor. Det är generellt det billigaste alternativet. Fördelen är att det inte behövs någon grävning eller markarbete, vilket kan spara mycket pengar. Du kan också flytta den vid behov. Nackdelen är så klart att det inte kommer påverka ditt husvärde, vilket innebär att investeringen inte ger någonting tillbaka.
Ska du gräva pool i trädgården, ökar kostnaden i jämförelse med pool ovan mark. Poolstommens material är ett av de viktigaste valen du måste göra. Här kan priset variera en del. En Thermopool-poolstomme med betong och kakel är ett säkert och snyggt alternativ. Glasfiber är praktiskt då det i princip är en färdigbyggd utomhuspool som du bara behöver gräva ned. När du gör din budget så stirra dig inte blind på materialkostnaden, utan också antalet arbetstimmar – vissa pooler kräver mer arbete än andra.
Du behöver också ta beslut om hur mycket tid du vill lägga på underhållsarbete. Moderna pooler med energismart poolpump och en poolrobot som rengör kan kosta en del extra, men då är poolen också nästintill underhållsfri. När du bestämt dig för vilken typ av pool du vill ha, kan du göra en mer exakt budget.
Kostnader för pool under mark
Några av de kostnader som bör finnas med i din budget är följande:
- Utgrävning
- Arbetskraft vid installation och montering
- Rördragning
- Material
- Inredning vid poolområdet
- Extra tillägg – till exempel poolrobot, belysning och sandfilter
- Regelbundna kostnader – till exempel uppvärmning, amortering och underhåll
Det är omöjligt att ge en prisbild som gäller för alla poolprojekt. Slutkostnaden brukar dock hamna någonstans mellan 300 000 och 550 000 kronor om du anlitar ett seriöst poolföretag som sköter allt från början till slut. När du ska räkna på hur mycket värdet på bostaden kommer att öka med pool så är 250 000 till 350 000 kronor ganska vanligt. Det kan dock variera kraftigt beroende på husets nuvarande värde, var du bor och andra faktorer.
Har du möjlighet att utföra något eller några delmoment på egen hand, kan du spara en del pengar. Tänk dock på att om du gör fel, kan det bli både kostsamt och mödosamt i framtiden. Är du osäker, rekommenderas det starkt att du överlåter poolbygget åt proffsen.
Se över alternativ för finansiering
Har du möjlighet att betala din pool direkt, är det så klart ett bra alternativ. Du kan också påbörja ett sparande under tiden du planerar och använda sparkapitalet för att betala en del av kostnaden.
De flesta kommer dock antagligen behöva ta någon form av lån. Tänk då på att välja ett privatlån med bra ränta och sjysta återbetalningsvillkor. Räkna också in amorteringen i din budget så att allting är med. Ofta är det möjligt att baka in kostnaderna för poolen i bolånet. Kontakta din bank för mer information. Bolån har i princip alltid bättre ränta och villkor än privatlån.
Tänk på att installation av pool inte är en tjänst som faller under ROT-avdraget. Som privatperson har du med andra ord inte rätt att nyttja ROT för varken bygge eller underhåll av pool.