Designa pool

Bygga pool – Steg 3: Planera och designa egen pool

Planering och design av en egen pool är för de flesta en underhållande aktivitet. Så länge du känner till de vanligaste fallgroparna och gör lite research, är möjligheterna att sätta sin unika prägel på poolen stora. Med en grundlig planering kan du skapa din drömpool, utan att behöva oroa dig för missöden.

Förstå din mark och lokala byggnormer

I planeringen är det viktigt att ta hänsyn till de mer tekniska bitarna. Vilka markförhållanden råder i trädgården och hur ser byggnormerna ut i bostadsområdet? Det är kanske inte den roligaste aspekten med pooldesign, men att kolla upp dessa delar direkt, kan bespara dig både tid och pengar längre fram.

Först och främst ska det så klart inte ligga några rör eller ledningar där du ska gräva pool. Helst ska det heller inte finnas stora stenar eller berg, eftersom det kan öka grävkostnaderna avsevärt. Ur ett bygglovsperspektiv är det viktigt att poolen inte sticker ut för mycket enligt lokala byggnormer. Bygge av pool kräver generellt inte bygglov, men kan komma att göra det om det till exempel byggs en stor altan runt eller ett väldigt högt pooltak.

Planera och rita ut trädgården

När marken är undersökt och godkänd, kan du börja se över storlek och hur väl poolen går ihop med övriga trädgården. Glöm då inte att även räkna in poolområdet runtom. Många vill ha ett stort pooldäck med möbler, förvaring av badleksaker, pooltak och kanske till och med en grillplats. Andra vill hålla det lite mer spartanskt, om det så är av ekonomiska orsaker eller för att det helt enkelt matchar bättre med övriga trädgården.

Planera var poolen ska ligga och hur stor den ska vara. Finns det en balans mellan poolområdet och trädgården – eller tar poolen för mycket eller för lite plats? Räcker poolområdet för antalet människor som potentiellt ska använda poolen?

Bygg din pool utifrån funktionalitet

Designen på din pool kommer främst grunda sig i användningsområdet. Är det en familjepool där många barn ska vistas, är en vattenhöjd på 110 cm ofta lagom. Eller så kan det grävas en grundare och en djupare sektion.

Är syftet primärt träning och motion, kan en jetstream vara en bra idé. Med jetstreamen aktiverad blir poolen då i princip som ett löpband där du simmar med motstånd på plats. En snygg och stilren belysning under poolen är perfekt om du vill kunna bada även efter att solen gått ned.

Välj rätt pooltyp

De vanligaste pooltyperna under mark i Sverige är Thermopool och Glasfiber. Båda har sina för- och nackdelar beroende på hur poolen ska användas. Thermopool är populär på grund av sin robusta och stabila konstruktion, samtidigt som du har stora möjligheter att anpassa form och storlek.

Glasfiberpool är normalt färdigbyggd när den levereras och går därför snabbare att installera. Den har också rundade kanter, vilket brukar uppskattas av barnfamiljer. Det kan dock skilja sig mycket i kvalitet beroende på vilken typ av plast som används tillsammans med glasfibern. Polyester används normalt på billigare pooler och vinylester på dyrare. I praktiken betyder det att en glasfiberpool med vinylester håller längre än en med polyester.

En annan pooltyp är PP-pool. Det är ett mer miljövänligt alternativ som dessutom minimerar risken för osmos.

Dags att designa din drömpool

Det finns många val att göra när du planerar och designar pool. Det enklaste är att välja en traditionell form som rektangulär, rund eller njurformad. Vill du vara väldigt kreativ finns det så klart fler möjligheter, men tänk på att det generellt kostar extra att forma en pool helt från grunden i en unik design.

Val av liner spelar också stor roll för utseendet, framför allt på mönstret och vattenfärgen. Du kan få mörkblått, ljusblått och turkost vatten beroende på vilken liner du väljer. Kantsten runt poolen är en säkerhetsåtgärd då det ger bra halkskydd, men även här finns det många olika val som påverkar helhetsintrycket. Granit, kalksten eller betongsten är vanliga val.