Bygga pool

Bygga pool – Steg 1: Bygg din drömpool och öka fastighetsvärdet

Pool i Sverige är en lyx som många förbiser – tyvärr. Det är dock i de flesta fall en missuppfattning att pool är dyrt och krångligt. Att gräva en pool kräver i de flesta fall inte bygglov och det ökar livskvaliteten för din familj. Dessutom ökar det värdet på din bostad, vilket kan innebära att kostnaden för poolbygget återbetalas när det blir dags att sälja huset.

En pool är fastighetsmäklarens dröm. Värdet på bostaden skjuter i höjden i nästan samtliga fall. Oavsett om du vill bygga en pool för att maximera avkopplingen i ditt hem, eller för att öka värdet vid eventuell försäljning, är det enklare att bygga pool än vad många tror. Det är dessutom ett sätt för dig att visa din kreativitet. Det finns enorm potential att direkt omvandla din vision till konkret resultat.

Våga experimentera och visualisera din drömpool

En fördel med att vara fastighetsägare i Sverige är att vi är vana vid väder och vind av de flesta slag. Vårt nordiska klimat kan vara inkonsekvent. Det är något som poolbyggare så klart har i åtanke, och som reflekteras i byggkvaliteten. Anlitar du en seriös poolfirma kan du med andra vara trygg i att hållbarhet och funktion är av hög kvalitet, så att du kan fokusera på design.

Innan du går från idé till verklighet, behöver du dock färdigställa din vision. Kanske är motion det primära syftet med poolen – då kan en reglerbar jetström vara värd att se över för att få lite extra tufft motstånd när du simmar. Är estetiken en viktig komponent, kan du installera snygg belysning för härliga nattbad. Formen behöver inte heller vara rektangulär eller oval – beroende på vilken typ av pool du väljer går det att vara kreativ även här.

Din visualisering och inspiration kan med rätt proffs och hantverkare ge dig precis det som förbättrar livsstil och lyxkänsla i ditt hem, samtidigt som det ökar värdet på din fastighet.

Tänk på detta när du ska designa pool

Estetik och hållbar konstruktion är det du bör fokusera på när du designar din pool. Gör din research och låt dig inspireras av andra på bloggar och forum. Bolla gärna idéer med vänner och familj. Konsultera med poolbyggare för att se vad som är möjligt. Försök också att inte göra det alltför komplicerat. Förutom att kostnaden kan dra iväg så är det bra att komma ihåg att vissa standarder i poolbranschen faktiskt är standard av en orsak.

En snygg, klassisk pool är dessutom ett säkert kort för att öka värdet på din bostad. Med det sagt ska du så klart sätta din egen prägel på poolen om du så önskar. Vet du vilken trend som kommer vara populär en period framåt, har du enorm potential att maximera ditt husvärde när du ska sälja. Glöm dock inte att det ska fungera och matcha med resten av trädgården. En tydlig plan är det viktigaste – det kommer göra det lättare att visualisera slutresultatet för både dig och det företag som ska bygga poolen.

Markarbetet är grunden och det viktigaste

Alla spektakulära och hållbara poolar börjar med ett gediget markarbete. I Sverige kan detta vara svårt, då marken kan skifta mycket mellan Kiruna och Malmö exempelvis. En proffsig poolbyggare har koll på var i landet de gräver, och kan således förebygga sättningsskador och liknande problem. I Kiruna kan det vara svårare att lägga en året-runt-pool exempelvis.

I södra Sverige kan problematiken å andra sidan vara att det är lerigt vid längre regnperioder. Hus kan börja luta vid dålig dränering, och så klart påverkar detta också poolar och uthus. Proffs som kan markarbeten vet vad som krävs, och ger dig förutsättningarna att designa din drömpool på ett säkert och smart sätt.